Wie ben Ik?
De IK-Illusie

"Wie ben ik?" De IK-illusie

Ben je jouw lichaam?
Ben je jouw materiŽle verschijning? Ben je jouw aaneenschakeling van moleculen en atomen? De kwantum fysica ontdekte het nulpuntveld. Bij 273 graden onder nul is het punt waarop alle materie dreigt te verdwijnen. En juist op dit punt wordt een energieveld zichtbaar van ongekende grootte. Dit energieveld is het Bewustzijn van waaruit alles is opgebouwd. Alle materie en dus ook ons lichaam, is Bewustzijn.

Ben je jouw zintuigen?
Je ogen zien niet, je oren horen niet, je huid voelt niet, je tong proeft niet en je neus ruikt niet, het is Bewustzijn dat alles doet. Als een patiŽnt tijdens een operatie verdoofd is, is er niets mis met zijn ogen en oren, maar zonder Bewustzijn doen de zintuigen niets. Pas als de patiŽnt weer bij bewustzijn komt, gaan de zintuigen weer functioneren.

Ben je jouw gedachten?
Zoals inmiddels wetenschappelijk is vastgesteld, is de mens niet de maker van zijn gedachten, maar de ontvanger ervan! Vanuit het bewustzijn ontstaat een impuls waarna activiteit plaatsvindt in de hersenen. En pas een halve seconde daarna wordt de mens zich bewust dat het iets wil. Je denkt niet, je wordt gedacht! Het is bewustzijn dat alles doet.

Ben je jouw emoties en gevoelens?
Een mens is niet de maker van emoties en gevoelens, maar gevoelens en emoties ontstaan in ons. En een mens is een instrument dat bespeeld wordt door bewustzijn. Alleen door het ego ontstaat het idee dat wij als afgescheiden individu alles doen.

Het ego
Het ego is de ďIK makerĒ. Het zet overal IK voor.
Als er een gedachte ontstaat, creŽert het ego het idee "IK denk".
Als een gevoel ontstaat, creŽert het ego het idee "IK voel".
Als een keuze wordt gemaakt, creŽert het ego het idee "IK kies". "IK" is een gedachte, het is slechts een idee.

Alles is bewustzijn
Zodra de identificatie verschuift van jou als afgescheiden individu, naar jou als bewustzijn, lost een wereld van pijn op. Wanneer er het werkelijke besef is dat alles bewustzijn is, laat je het lichaam/geest systeem rustig z'n weg bewandelen. Je bent dan de waarnemer, getuige van datgene wat er gebeurt. Zonder verzet, zonder de obsessie van controle, zonder moeten, stress, verkramping, onnodige angsten, hardnekkige verlangens, frustraties of schuldgevoelens.
Er is het besef dat alles precies is zoals het moet zijn en dat het universum en ons leven, een spel is waarin wij als bewustzijn onszelf kunnen ervaren.

Van gericht op EGO naar gericht op Eenheid
EGO                                                 Eenheid
Ik ben een afgescheiden individu             Alles is bewustzijn.
Ik kies, ik denk, ik handel                     Bewustzijn doet alles
Ik ben niet goed genoeg                       Alles is perfect
Ik wil dat dingen anders zijn                 Alles is precies zoals het moet zijn,
                                                      als dat ze nu zijn
Ik moet alles onder controle houden      Laat het gewoon gebeuren

Wanneer we gericht zijn op EGO kunnen onze overtuigingen nogal wat ellende veroorzaken. We zien onszelf als een afgescheiden individu die zelf kiest, denkt, voelt en handelt. Daarbij ontstaan angsten voor wat er in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren, schuldgevoelens over wat er in het verleden is gebeurd en tevens frustratie of teleurstelling over hoe de dingen op dit moment zijn.

Hoeveel mensen lopen er wel niet rond met een vervormd zelfbeeld? Allemaal met de overtuiging 'ik ben niet goed genoeg' of een soortgelijke overtuiging. We proberen ons te bewijzen, de een door agressief dominant gedrag, de ander door onderdanig aanpassend gedrag, weer een ander door gesloten afstandelijk gedrag om zo een manier te vinden waarbij we onszelf wel goed genoeg vinden.

Wanneer we winnen trekken we alle eer naar ons toe en bij verlies voelen we pijn omdat we 'gefaald' hebben. In ons streven naar lust en vermijden van pijn, proberen we het leven te controleren. Daarbij hebben we oordelen en verwachtingen over onszelf en over anderen. Zodra we op het EGO gericht zijn ontstaat de denkgeest, oftewel het piekerverstand, waarbij we overal eindeloos over nadenken om het maar te willen begrijpen en in de hoop een oplossing te vinden.

Zodra we op eenheid gericht zijn is het vrije denken oftewel het intuÔtieve verstand, aan het werk. We herkennen deze momenten, wanneer we voelen dat we 'in flow' zijn, dat het lijkt of je ergens naartoe geleid wordt of wanneer je ergens volledig in opgaat. Het kan zijn dat je opgaat in een film of in een boek, of in het uitoefenen van bepaalde activiteiten, of dat je opgaat in een goed gesprek. Je bent dan intuÔtief aan het handelen, je bent bezig in het NU en tevens geeft het je een goed gevoel.
Dit hebben we ook wanneer we lachen, dansen of zingen. Tijdens al dit soort bezigheden zijn we vrij van piekergedachten, vrij van de ruis in ons hoofd.

Hoewel verlichting nogal eens als iets heel bijzonders wordt gezien, is het simpelweg de afwezigheid van het piekerverstand. Een kind dat volledig opgaat in het bouwen van een zandkasteel is verlicht. Als we lachen, zingen, opgaan in een film, voelen we ons verlicht. Verlichting is wat er eigenlijk altijd is, behalve wanneer we gericht zijn op het EGO en er vanuit belemmerende overtuigingen allerlei piekergedachten opkomen die ons een vervelend gevoel geven. Het leven gaat na verlichting gewoon net zo door als voorheen, alleen dan zonder verzet, zonder de obsessie van controle, stress, verkramping, onnodige angsten, hardnekkige verlangens, frustraties of schuldgevoelens.

Verlichting oftewel realisatie
Vraag: Ik ben op zoek naar verlichting!
Antwoord: Dan is er goed nieuws. Je bent al verlicht!

Vraag: Maar ik ervaar dat niet!
Antwoord: Toch ben je verlicht.

Maar waarom ervaar ik dat niet?
Antwoord: Het enige dat je belemmert, is een idee. Namelijk de gedachte dat je niet verlicht bent.

Vraag: Ik begrijp het niet.
Antwoord: Stel, ik ben een druppel water in de oceaan en ik ben op zoek naar de oceaan. Wat voor advies zou je mij geven? Ik zou je vertellen dat je al in de oceaan bent.

Vraag: Maar ik ervaar dat niet!
Antwoord: Toch ben je er! In werkelijkheid is de druppel al de oceaan, en ben jij al verlicht. Het is alleen maar een idee dat in de weg zit.

Vraag: En hoe kom ik van dat idee af?
Antwoord: Door te doorzien wie je werkelijk bent! De weg naar bevrijding begint met de vraag: "Wie ben ik?"

 
Terug naar 'Teksten Algemeen"