Hypno-therapie

Dit is een lopende reclame                                             Je blik zal enkel helder worden wanneer je in je hart kijkt. Wie naar buiten kijkt, droomt. Wie naar binnen kijkt, wordt wakker.                                             Dit is een lopende reclame

Werken aan je zelf werkt bevrijdend!
Hypnotherapie is een van de oudste vormen van Psychotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van trance en hedendaagse technieken, zoals Regressie, Re´ncarnatie, NLP, EMDR, RET, Imaginatie, Autogene training, Zelfhypnose, etc.

Hypnotherapie helpt je om via ontspanning en naar binnen gerichte aandacht jouw eigen probleemoplossend vermogen aan te boren om je klacht effectief aan te pakken


Wat is Hypnose?
Iedereen kent, zonder het te weten, uit eigen ervaring een trance, bijvoorbeeld:

 • zo opgaan in een boek of film dat je iemand niet hoort binnen komen
 • dagdromen, waar door je zˇ in de innerlijke wereld bezig bent, dat de omgeving vervaagt.

Een dergelijke ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Hypnose is een soortgelijke trance-ervaring. Er kan in een hypnotische trance gemakkelijk contact worden gemaakt met het onderbewuste. Trance is een toestand van geconcentreerde aandacht waarbij je bewust met eigen gedachten bezig bent.

Wat is hypnotherapie?
Van dit natuurlijke verschijnsel, de geconcentreerde aandacht, maakt de hypnotherapeut gebruik. Hypnotherapie is een verbale therapie waarbij trance gericht benut wordt voor een groot aantal verschillende doeleinden. Onder deskundige begeleiding krijg je meer inzicht in en controle over onbewuste reacties. Daardoor kunnen vermogens als het stimuleren van genezende processen in het lichaam, het goed omgaan met emoties en het gebruik van lichamelijke en geestelijke capaciteiten beter worden aangesproken. Bij een goede motivatie en inzet worden vaak op korte termijn al positieve resultaten behaald. Het ÚÚn en ander is mede afhankelijk van hoe diep de klacht is geworteld. De werkzaamheid van andere vormen van therapie kan vaak worden versterkt wanneer zij wordt gecombineerd met hypnotherapie

Waarvoor hypnotherapie?

 • omgaan met spanningen oplossen van psychische problemen (nervositeit, angsten en fobieŰn)
 • verwerken van trauma's en het afleren van ongewenst gedrag (bijvoorbeeld verslavingen)
 • oplossen van slaapproblemen (slapeloosheid, nare dromen)
 • faalangst (bijvoorbeeld examenvrees)
 • oplossen van psychosomatische klachten (hyperventilatie, maag- en darmklachten)
 • oplossen van seksuele problemen
 • opheffen of verzachten van allerlei lichamelijke klachten
 • versterken en versnellen van genezingsprocessen
 • opheffen of verzachten van pijn (reuma, fibromyalgie, migraine enz.)
 • verbeteren van concentratie en geheugen (studie-, werk-, sportprestatie)
 • trainen van lichamelijke en sociale vaardigheden
 • inzicht krijgen in de eigen persoonlijkheid en mogelijkheden.

Hoe werkt een hypnotherapeut?
Een hypnotherapeut behandelt niet de klacht maar de oorzaak. Daarom vindt eerst een uitvoerig gesprek plaats waarbij de cliŰnt de therapeut alle voor de therapie belangrijke informatie geeft. Er wordt naar aanleiding van de hulpvraag een therapeutische doelstelling geformuleerd. Daarna wordt de opbouw van de therapie besproken. De therapie is er op gericht dat je onder begeleiding van de therapeut de hypnotische trance leert te gebruiken om de gestelde doelen te bereiken. Hierbij kan de therapeut gebruik maken van verschillende technieken waarvan de meest bekende regressie- en re´ncarnatietherapie zijn.

Is hypnotherapie een alternatieve geneeswijze?
Hypnotherapie en hypnose wordt in de gezondheidszorg onder andere toegepast door medisch specialisten zoals Chirurgen, Anesthesisten, Radiologen, Artsen en Tandartsen, in de geestelijke gezondheidszorg maken Psychiaters en Psychologen veelvuldig gebruik van deze technieken. De hypnotherapeuten zijn gespecialiseerd in het werken met deze technieken terwijl de cliŰnt/patiŰnt in trance is. Hypnotherapeuten werken steeds meer samen met voornoemde disciplines.
Hypnotherapie en regressietherapie kunnen heel goed samengaan met vele andere vormen van therapie, zoals: Haptonomie, Homeopathie, Acupunctuur, Fysiotherapie, Voetreflextherapie, Iriscopie, Psychotherapie, Psychologische begeleiding, Ademtherapie, Aromatherapie, Lichaamswerk, Mensendieck, Gestalttherapie, Oerschreeuwtherapie enz.

noot: Bij de NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging voor Hypnotherapeuten) aangesloten therapeuten hebben met vele van hierboven vermelde ziektebeelden ervaring.


NBVH = Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten
NVPA = Het Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychotherapeuten en Agogen

Terug naar 'Informatie diverse Therapievormen'