Meditatie Oefeningen

Geleide Meditatie voor de Gestallt ‘De Beschermer’

Werkwijze: Elke alinea kun je rustig doorlezen en dan uitvoeren. Bij de puntjes ..... achter een woord kun je even pauze nemen met lezen om de tekst dieper tot je door te laten dringen. Lees rustig en met diepe aandacht. Hoe dieper de aandacht hoe meer effect de meditatieoefening heeft. Doe de uitvoering rustig, haast je niet, je hebt net besloten om aandacht aan jezelf te geven en je op je binnenste wereld te richten.
Dus nogmaals: lees elke alinea rustig door, voer deze uit en ga dan naar de volgende alinea etcetera.

Ik wens je veel succes toe.
Joop Smulders


Fase 1 oogfixatie

Ga eens rustig en ontspannen zitten in je stoel, zodat je voelt dat de stoel jouw lichaam draagt en ondersteunt. Laat je voeten maar goed contact maken met de grond. En terwijl je de voor jou meest ontspannen houding vindt, weet je dat je lichaam zich nu al instelt op een weldadige ontspanning. En laat maar even je ogen rusten op een punt voor je in de ruimte. En terwijl je langzaamaan de geluiden om je heen laat voor wat ze zijn, kun je bemerken dat er een verandering in je ogen plaatsvindt. Wellicht worden ze lomer of gaan ze prikken of vervagen de beelden. En dat is een teken van je ogen dat je je met je ogen open helemaal kunt ontspannen.

Fase 2 ontspanning 1
En je voelt dat het proces van ontspannen onbewust al is begonnen omdat je lichaam weet hoe het zich heerlijk kan ontspannen en dat je daar helemaal niets speciaals voor hoeft te doen. Alleen maar even helemaal voor jezelf te zijn, los van alles en vrij van al het andere. Dat er even helemaal niets meer hoeft. Alleen jij, zittend op deze stoel.

En dan kun je je voorstellen dat je al je zorgen, alle dingen waar je aan denkt, even kunt parkeren. Door je bijvoorbeeld voor te stellen dat je ze een voor een in een doos legt. En neem hier maar even je tijd voor....om alles wat op dit moment nog door je heen gaat in een doos weg te leggen. En je hoeft hier niet diep over na te denken want je onbewuste weet precies wat je nu nodig hebt om te ontspannen. En terwijl je met ieder ding dat je in de doos legt lichter en vrijer wordt, kun je bemerken dat je je al meer en meer ontspant..... En als je zover bent dan mag je de doos sluiten en een plek geven ergens in de ruimte. Zodat niets er even meer toe doet, alleen jij ontspannen zittend in je stoel.

En dan kan het zijn dat je nog wat geluiden van buiten hoort.... en luister maar even naar alles wat je oren nu opvangen. En je weet dat je deze geluiden achter je kunt laten en dat ieder geluid je kan helpen om nog meer te komen in een gevoel van aangename en diepe ontspanning.

En terwijl je langzaam de buitenwereld achter je laat, breng je je aandacht naar je voeten. En voel maar eens hoe je voeten aanvoelen. En dan kun je bemerken dat er plekken zijn in je voeten die heel goed aanvoelen en plekken die nog wat aandacht behoeven. En terwijl je die plekken in je voeten de aandacht geeft die ze nodig hebben, kun je bemerken dat het weldadige gevoel zich verder kan verspreiden, naar je kuiten... naar je knieën... naar je bovenbenen, zodat het proces van ontspanning zich heel natuurlijk, zonder dat jij er bewust iets voor hoeft te doen of te laten, zich als vanzelf voltrekt.

En dan breng je je aandacht naar je bekken. En je kunt voelen hoe jou billen gedragen worden door de stoel. En je kunt er benieuwd naar zijn hoe dit aangename gevoel van ontspanning weet hoe het zich verder door jou lichaam kan verspreiden... En voel maar eens hoe dit gevoel haast als vanzelf je meer en meer ontspant.

En terwijl dit aangename gevoel zich zonder dat je daar bewust moeite voor doet zich verder verspreidt en jou meer en meer ontspannen maakt, breng je je aandacht naar je buik....je rug.....je borst..... En als er plekjes zijn die nog wat aandacht behoeven, blijf je daar nog wat langer rusten....en neem maar je tijd daarvoor.....

En dan kun je er benieuwd naar zijn waar het aangename gevoel van intense diepe ontspanning zich nu allemaal in je lichaam bevindt en terwijl het gevoel zich verder en verder verspreidt, wordt je als vanzelf meer en meer ontspannen.

En dan verplaats je je aandacht naar je keel....en je slikt even als dat nodig is..... en je tong.....en voel maar of je tong losjes in je mond hangt van diepe ontspanning. En je voelt hoe je nek aanvoelt.... en je schouders..... en als daar dan nog wat zit, kun je er benieuwd naar zijn hoe dit welhaast als vanzelf oplost..... alleen maar omdat je het wat aandacht geeft...... Want je onbewuste weet wat het kan doen om jou dat aangename gevoel van...... te geven.

En voel maar eens waar je adem is...... En je kunt bemerken dat je welhaast vanzelf met iedere uitademing dieper en meer ontspannen kunt ademen....... en neem maar even je tijd om te voelen..... En als het nodig is, adem je eens even helemaal diep in en je blaast je adem helemaal uit in je eigen tempo. Waarbij je bij iedere uitademing alles los kunt laten wat voor jou op dit moment nodig is om meer en dieper te ontspannen

Fase 3 verwarringsinductie

En dan kun je je afvragen of bij je inademing je longen nu uitzetten of inkrimpen..... en of dat de lucht die je verplaatst koude of warme lucht is..... want je weet dat wanneer je inademt dat je zuurstof inneemt en wanneer je uitademt dat er dan koolzuur vrijkomt ..... maar is het nu zo dat je dan ook die koolzuur weer inademt of dat zuurstof in de longen vanzelf wordt omgezet in koolzuur..... en hoe zat het dan ook alweer met dat uitzetten en inkrimpen? Worden je longen nu groter als je inademt of kleiner? en is de lucht die je inademt nu schoner dan de lucht die je uitademt en wat gebeurt er eigenlijk in de uitgeademde lucht met de zuurstof en het koolzuur of was het koolstof? Gaan zij nu een verbinding aan of blijven het losse moleculen in de ruimte? En als ze een verbinding met elkaar aangaan, krijg je dan een nieuwe stof?
Maar ach..... Wat doet het er ook eigenlijk toe? alle lucht die je hebt is er voor jou...... en er is meer dan voldoende om jou meer en meer...... dieper en dieper te laten gaan ..... meer en meer ontspannen.

Fase 4 ontspanningsverdieping

En terwijl je steeds meer en steeds dieper en dieper dat aangename gevoel van ontspanning ervaart, kun je nog even met je aandacht je hele lichaam afgaan...... en neem maar even je tijd om te voelen welke plekjes nog aandacht behoeven...... en geef maar even op jouw manier dat wat nodig is om steeds dieper, meer en meer te ontspannen en te genieten van .......
En als er af en toe nog een gedachte opkomt kun je die nu rustig als een wolkje aan je voorbij laten zweven ...... want er hoeft helemaal niets meer ...... Alleen jij, op deze stoel, dieper en dieper ontspannen.

En komen er toch nog gedachten dan bekijk je die een moment en laat ze daarna weer los zodat je leger en leger wordt . En terwijl je leger en leger wordt en steeds dieper en dieper gaat, kun je er benieuwd naar zijn hoe je onbewuste zich al heeft geopend...... En dan zou je je kunnen voorstellen dat je onbewuste je meeneemt naar een plek waar jij je prettig voelt. En kijk maar eens om je heen.... De kleuren die je ziet..... de geluiden die je hoort......
En stel je nu eens een trap voor, een trap die naar beneden loopt, een trap die je helpt af te dalen in je onbewuste. En je loopt naar die trap en bij iedere trede die je afdaalt weet je dat je nog dieper en dieper kunt, nog verder en dieper in je ondbewuste..... meer en meer...... alles van je af kunt leggen, wat je er nu nog van weerhoudt om dieper ...... en dieper te gaan.......

Fase 5 de tocht

Langzaam en in rust daal je de trap af en je kunt er benieuwd naar zijn hoe inmiddels een diepe rust zich door je verspreidt. En je wordt je gewaar hoe de wanden om je heen eruit zien........ En hoe het licht er is ......, hoe het daar voelt en ruikt. En beneden aan de trap kom je uit op een gang ....... En in die gang staat een kast. De kast heeft allemaal laatjes en vakjes. Je loopt naar deze kast toe. En je weet dat deze kast helemaal van jou is en dat niemand erin kan komen. De kast is open ....

En het eerste wat je in deze kast mag leggen dat is je denken...... je rationele gedachten. Je hebt ze nu even niet meer nodig. En terwijl je ze met eerbied en respect in de kast opbergt, weet je dat ze daar op je wachten om ze later weer met je mee te nemen...... En daarna leg je je emoties in de kast..... al die gevoelens van ....... Die je nu even niet meer hoeven te storen ...... en je bergt ze een voor een op, in de wetenschap dat je ze later weer tot je kunt nemen. En je voelt hoe je schoner wordt......, lichter, nu je denken en je emoties even een rustplekje hebben gevonden zodat jij ze niet meer met je mee hoeft te dragen....., terwijl je weet dat ze daar op je blijven wachten.

En terwijl je je al lichter en schoner voelt, leg je nu ook je instincten af. Al die impulsen die je steeds voelt en die je tot actie aanzetten. Je bergt ze een voor een met eerbied op, precies op de plek waar dat voor jou goed voelt...... En je weet dat ze daar een goede plek hebben, totdat jij ze weer met je meeneemt

En nu je alles zo mooi opgeborgen hebt, kun je er benieuwd naar zijn hoe fijn, licht en schoon het is om daar zo voor die kast te staan. Alles opgeborgen op precies de juiste plek...... En langzaamaan begin je je nu te realiseren hoe schoon je bent..... en hoe licht...... Eigenlijk heel neutraal......en objectief zo zonder de ballast van gedachten, normen en waarden, gevoelens en prikkels.

En je kijkt nog een keer naar de kast en draait je om, om daarna je weg te vervolgen, door de gang. En aan het einde van de gang zie je een zacht licht, dat als het ware naar je wenkt. Dat je ertoe verleidt om verder te gaan, naar het licht toe..... En je volgt het licht...... tot het je brengt in een aangename ruimte. En in die ruimte aangekomen kijk je eens om je heen. Je kunt wellicht kleuren zien...... en geluiden horen........Misschien ruikt het er op een bepaalde manier en voel maar hoe het er voelt.....

En wanneer je zo helemaal in de ruimte aangekomen bent, zie je dat er in het midden van deze ruimte een tafel staat.... jouw levenstafel. En terwijl je deze tafel in je opneemt, wordt je je een gestalte gewaar.......Deze gestalte is half in het duister gehuld en kan eerst nog heel vaag lijken, maar langzamerhand worden de contouren meer zichtbaar. De omtrekken van dat deel in jouw die al je hele leven jouw beschermer is..... Dat deel in jou die jou je hele leven al vergezeld, die je altijd helpt om door alle mogelijke en onmogelijke situaties in je leven heen te gaan. En terwijl je deze figuur langzaam en respectvol nadert, wordt het beeld steeds helderder....... En neem maar in je op wat je ziet......, de kleuren ......., de vormen......, de grootte ..... Het kan een man zijn...... of een vrouw zijn ..... of een andere gestalte ...... Het is jouw eigen beschermer .......

En terwijl je deze gestalte langzaam nadert en in ieder detail in je opneemt kun je je beginnen te realiseren wat hij allemaal voor jou gedaan heeft, zodat je nu bent wat je bent ...... En die je heeft geholpen om zover te komen als je nu bent ...... En terwijl je meer ontzag en respect voor deze gestalte voelt opkomen ...... kom je steeds dichter en dichter bij........ in je eigen tempo, met alle eerbied die daarbij past. Totdat je zo dicht genaderd bent dat je deze gestalte in de ogen kunt kijken ...... en je ziet de onvoorwaardelijke liefde die je ‘Beschermer’ voor je heeft. En langzaam buig je je hoofd om eerbetoon te brengen aan je ‘Beschermer’ die al je gehele leven voor je klaarstaat, elk moment van de dag, elk moment dat je hem of haar nodig had. En terwijl je je hoofd buigt, voel je de liefde stromen die je ‘Beschermer’ voor jou heeft, de onvoorwaardelijke liefde die je ‘Beschermer’ jou geeft. En je voelt ook jouw liefde...... en geniet er maar even van en laat de liefde helemaal door je stromen

En terwijl je de liefde voelt stromen, kun je je tegelijkertijd realiseren dat jouw beschermer ook fouten heeft gemaakt..... Misschien voor je op de bres gesprongen is wanneer dat niet nodig was..... Want je beschermer rust niet...... en is altijd alert..... en je beseft dat de fouten die hij of zij in al haar liefde gemaakt heeft, heel begrijpelijke waren...... En die te vergeven zijn......

En je kijkt je ‘Beschermer’ diep in de ogen en omhelst hem of haar en je voelt de liefde van je ‘Beschermer’ door je heen stromen en je realiseert je dat je een essentieel deel van je huidige leven hebt ontdekt en dat je daarmee in contact kunt treden. Op ieder moment dat jij dat nodig hebt in je leven.

En dan loop je samen met je ‘Beschermer’, arm in arm rond je levenstafel. En terwijl je even geniet van de kennismaking, zie je een cadeau liggen op je levenstafel. En je ‘Beschermer’ geeft aan dat dit cadeau voor jou is en dat het een hele speciale betekenis voor je heeft en dan overhandigt hij of zij je dit cadeau. En je neemt in diepe dankbaarheid je cadeau aan en terwijl je het uitpakt wordt je je gewaar dat deze gift een speciale betekenis voor jou heeft. En je weet welke betekenis dit cadeau in zich draagt...... voor jou op dit moment in je leven....... en deze betekenis neem je in je op ...... en je laat alles even rustig op je inwerken.......

En terwijl je nog nageniet van deze gave, neem je, samen met je beschermer plaats aan je tafel. En dan bespreek je rustig met je ‘Beschermer’ waarvoor je hier bent gekomen, omdat je aan jezelf wilt werken, omdat je wilt groeien en omdat je, samen met je ‘Beschermer’, eraan wilt werken om foutieve gedachten, overtuigingen, normen en waarden, reactiepatronen en gevoelens te herstellen zodat je meer en meer bewust en minder automatisch, meer in je liefde en minder in de verdediging kunt zijn...... zodat je meer open en stromend kunt zijn..... En dat je je beschermer daarvoor nodig hebt, op een manier die voor jullie beiden goed werkt.

En het kan zijn dat je ‘Beschermer’ even terugschrikt want het is wel heel veel wat je aan hem of haar vraagt en je wacht rustig totdat je ‘Beschermer’ nagedacht heeft over je voorstel. En het kan zijn dat je ‘Beschermer’ nog vragen heeft en je geeft d aar rustig en met respect antwoord op. Want tot nu toe was je beschermer het gewend om het alleen te doen en voor jou de beslissingen te nemen ...... Maar nu vraag je een stuk van je autoriteit terug om in overleg samen te kunnen werken...... En je zult bemerken dat je ‘Beschermer’ het uiteindelijk met je eens is. Want je weet dat je ‘Beschermer’ onvoorwaardelijke is in zijn liefde naar jou.

Maar dat hij of zij soms te snel reageert of reageert op een manier die niet altijd even handig is. En je maakt de afspraak met je ‘Beschermer’ dat, als je dat aan hem of haar vraagt, hij of zij even wacht en geen directe actie onderneemt om je te beschermen, maar in plaats daarvan naast je gaat staan om te kijken of je de situatie op een andere en voor jou betere manier kunt aanpakken. En neem maar even de tijd om rustig de afspraken tussen jullie op je in te laten werken .......

En wanneer het voor jullie beiden goed voelt, sta je rustig op en neem je op jouw manier afscheid van je ‘Beschermer’ terwijl je weet dat deze altijd voor je klaar zal staan, altijd bij je zal zijn..... op de manier zoals jullie beiden hebben afgesproken. En langzaam loop je weg ..... en je kijkt nog een keer om en je ziet, terwijl het langzaam weer donkerder wordt hoe je ‘Beschermer’ weer plaats heeft genomen aan jouw levenstafel. En langzamerhand vervaagt het beeld. Je neemt de afspraken met je mee en je weet dat het goed is zoals het is.....

En als vanzelf kom je weer aan bij de gang waardoor je hier gekomen bent...... En je loopt door deze gang, op zoek naar jouw kast. De kast waar alles wat je had afgelegd, op je ligt te wachten...... En in de laatjes en vakjes zoek je je instincten en je neemt ze met respect in je op. En daarna wachten je emoties op jou. Een voor een verzamel je deze emoties en ook deze neem je in respect in je op...... En terwijl je je langzamerhand weer vult , ga je als laatste op zoek naar je denken. Je haalt het uit de kast en je neemt ook het denken in alle eerbied in je op.
En zo maak je jezelf weer helemaal compleet......

En terwijl je voelt dat je weer langzamerhand compleet bent, zie je een trap, die je trede voor trede, in jouw tempo opklimt, totdat je een grote spiegel gewaarwordt. En je loopt naar de spiegel en je bekijkt jezelf met respect en je ziet, hoort, voelt, ruikt, proeft en ervaart je instincten, je emoties en je denken. En terwijl je daar voor de spiegel staat voel je ook gepaste trots, trots omdat je toch maar hebt gedaan wat vele mensen nog steeds niet kunnen toelaten, naar jezelf kijken zoals je werkelijk bent. En dan neemt plezier en blijheid in je toe en met een glimlach bezie je jezelf en voel je dat het leven goed is.

En terwijl je vervuld raakt van dit in- en in- tevreden gevoel, draai je je om en dan zie je een uitnodigende bank staan, waar je op plaats kan nemen, op jouw manier, zodat je nu even uit kan rusten van alle indrukken.
En je neemt plaats en je geniet van alles wat je hebt ervaren en van dat intens vredige gevoel.

Post hypnotische suggesties

Want je weet dat je een heel en compleet mens bent en dat je goed bent zoals je bent..... dat het leven rijk is aan ervaringen die je allemaal dieper bij je liefde kunnen brengen.... Want je bent liefde ...... en alles is liefde ....... en jij hebt de kracht en de innerlijke bescherming die je nodig hebt om het leven moedig en vol vertrouwen tegemoet te treden ..... En je weet dat er mensen zijn die jou liefhebben zoals je bent ..... omdat je oké bent zoals je bent.....
En dan kun je de komende tijd bemerken dat er een nieuwe kracht in je is ..... een weten vanuit jouw essentie, dat je heel en compleet bent en vandaaruit kunt handelen en omdat je je ‘beschermer’ hebt geaccepteerd. En je zal ook bemerken dat jij en je beschermer beter gaan samenwerken. En dat je kunt dansen met je ‘beschermer’...... maar ook in diep contact kunt zijn met je essentie. Met je innerlijk weten en met je liefde....... En doordat je ook in kontakt bent gekomen met je kindziel, kun je er verbaasd over zijn dat ook dit deel in jou een wezenlijke kracht bevat, die zich de komende tijd in je leven zal openbaren. En dan zul je bemerken dat jij vanuit die kracht en deze liefde een weldaad kunt zijn voor jouw omgeving. Dat je contact met deze bron jou altijd ondersteunt. Dat je een gevend mens kunt zijn, heel en ontspannen......

En neem maar even de tijd om dit helemaal in je op te nemen en te genieten van het gevoel van eenheid, heelheid en de onuitputtelijke bron van liefde die in en om je is. Een liefde die altijd stroomt en die jij altijd kunt laten stromen..... Want liefde is de bron...... het begin en het einde .....
(Neem nu een lange pauze maar blijf gewoon geheel ontspannen zitten.)

Fase 6 reponeren

En terwijl je nog geniet van alle liefde die in je is, tel je van 5 terug naar 1 en bij 1 ben je helemaal klaar helder fris en wakker.
5) je komt op jouw manier terug in het hier en nu....
4) je voelt langzaam hoe je lichaam zich vult met leven en je beweegt even....
3) en terwijl je alle heelheid met je meeneemt en je de liefde om je heen en in je voelt, rek je je eens even helemaal uit en....
2) je opent je ogen en komt terug met je aandacht in het hier en nu en in deze ruimte
1) je bent klaar helder en fris wakker.

Terug naar 'Teksten Algemeen'